Hier het bijna live verslag van T5 vanuit Nijverdal. Uw razende reporter was dit keer echt razend want hij was tot zijn grote verdriet om 12:30 nog in Denekamp en moest naar Nijverdal via Enschede om zijn gezin thuis te brengen. De daders waren donker getint en hadden met zakken snoepgoed een judotoernooi op stelten gezet.
Na vertrek had ik drie mission objectives: voor 14:00 aankomen om geen regelmentaire nul te krijgen, voor het einde van mijn partij de tegenstander in tijd inhalen, en als eerste klaar zijn. Bij voorbaat leek me het eerste het moeilijkste, maar dat bleek uiteindelijk het enige doel dat ik zou halen...

Toen ik binnenkwam stond een verontruste Onno al te wachten. Gekscherend werd er geroepen "ja, ja, 5 minuutjes te laat hé?". Onverwachte meevaller was dat ENO twee sterke spelers miste en dat ze wat geschoven hadden en een soort van ontactische opstelling hadden gecreeerd. Ik had dus niet de verwachte 2000+ tegenstander.

U begrijpt dat ik de beginfase van dit evenement in vogelvlucht weergeef, omdat ik er niets van gezien heb. Vijf minuutjes na binnenkomst was ik de opening uit en kon ik een rondje langs de borden maken. Ik zag nog niet veel tekening in de partijen, al was het duidelijk dat Jeroen de opdracht "niet verliezen" zeer serieus nam, hij had zich schrap gezet voor een stevig potje betonschaak.

Helaas werd mijn tweede doel van de dag ruw onderuitgehaald door Robert van Delden. Hij was in een genereuze bui en besloot zijn dame aan de tegenpartij cadeau te doen. Erg sympatiek maar niet effectief voor de wedstrijd. Intussen werd ik door de bord vier speler van ENO beticht van voorbereiding. Ik heb hem vriendelijk voor het compliment bedankt, maar ik heb eigenlijk nog nooit last gehad van welke voorkennis dan ook, en ook hier verzon ik het ter plekke. Het leek alleen dus zeer overtuigend op theorie.

Ook onze jonge invaller Reinier wist me de loef af te steken met een knappe overwinning! Hij leek eigenlijk slecht te staan (eindspel met paard tegen loper en een pion minder) maar plotseling stond hij een stuk voor, en hij bracht het punt knap thuis. Vrijwel gelijktijdig gaf mijn tegenstander op, en daarmee boorde hij mijn hoop op mijn laatste doelstelling de grond in. Hij had nog 8 minuten langer moeten nadenken, maar dat zat er helaas niet in. Ik zal Sinterklaas vragen om op pakjesavond de betreffende Pieten wat extra hard te laten werken...

Onno kreeg een vernietigende aanval over zich heen op het laatste bord. Beide spelers waren in tegenovergestelde richting gerokeerd, en de tegenstander van Onno had niet netjes gewacht tot iedereen klaarstond maar was maar gelijk begonnen met inhakken op zijn koningsstelling.
Csaba was een stuk aardiger aan het schaken tegen Buisman. Beiden stonden erop dat de ander zou winnen en om beurten probeerden ze de ander wat materiaal toe te stoppen. Toen de rook optrok stond Csaba een stuk voor maar tegen 2 pionnen in een lastige stelling. Over en weer werden winstkansen niet benut en het eindresultaat was een daarom wel verdiende remise.

Peter van Bart had in een open partij het meeste initiatief maar verloor een pionnetje in het middenspel. Daarna glipte de partij geleidelijk uit zijn handen. Goed gespeeld tegen een sterke tegenstander maar helaas zonder punten naar huis.
Jessica was ondertussen bord 1 van ENO aan het pletten. Nou ja, hij ging eigenlijk door zijn vlag, maar dat klinkt iets minder leuk in een verslag. Wel stond Jessica erg sterk na een goede partij opnieuw (het begint op te vallen...).

Toen was alleen arme Jeroen nog bezig bij een stand van 3,5-3,5. Volgens mij was er nog steeds niets geslagen, maar het leek erop alsof ieder stuk van Jeroen persoonlijk door een stuk van de tegenstander gewurgd werd want hij kon bijna geen zet doen. Op wonderbaarlijke wijze ging Jeroen maar niet mat. Hij haalde net de tijdcontrole en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. Zijn stelling was alleen nog steeds hopeloos. Uiteindelijk, in de laatste minuten van de wedstrijd, ging toch de stekker eruit en was het verlies definitief. Jammer dat we niet gestunt hebben, maar de gevoelens zijn toch positief, want vooraf hadden we rekening gehouden met een afstraffing. Bij deze roep ik op deze post te "liken". Elke "like" draag ik bij deze op aan de strijdlust van Jeroen, die met zijn instelling heeft laten zien waarom T5 een tegenstander is waarmee iedereen rekening moet houden dit seizoen... (zelfs het vierde :P)
Uw reporter: Remko. Het liken gaat alleen lukken als u lid bent van de Max Euwe facebookpagina. Jeroen is het waard, dus overweeg het!